ALEX YEN MENGEJAR MONYET DARI BELAKANGNYA DENGAN KEMENANGAN TERBUKA LUCKY HEARTS POKER
Toto

ALEX YEN MENGEJAR MONYET DARI BELAKANGNYA DENGAN KEMENANGAN TERBUKA LUCKY HEARTS POKER

Juara Terbuka Poker Dunia Bertuah Jantung Bertuah Jelajah Poker Dunia yang baru dicetak Alex Yen tidak mengambil poker sehingga dia berada di kolej belajar kewangan di Universiti Indiana. Sebaik sahaja dia melakukannya, dia tidak mahu melakukan apa-apa lagi.

“(Saya dan rakan-rakan saya) mula bermain untuk wang bir, dan mereka semua akan mengalahkan saya dan mengambil wang saya,” kata Yen. “Menjelang tahun kedua, saya mula bermain poker dalam talian, dan ketika itulah keadaan benar-benar mula menjadi klik dan berkembang.”

Menjelang tahun seniornya di kolej, pelajar kewangan itu menjana wang yang cukup baik di meja, tetapi dengan keluarga Asia yang ketat dibesarkan di Chicago, dia tidak tahu apa yang ibu bapanya akan fikirkan apabila dia memberitahu mereka bahawa dia mahu menjadi profesional permainan kad. Ibu bapanya telah berhijrah dari Taiwan kira-kira 15 tahun sebelum dia dilahirkan dan tidak bermain banyak permainan kad.

“Sungguh, hampir tidak ada poker yang membesar. Kami bermain cabutan lima kad semasa membesar, sangat asas seperti yang anda lihat dalam filem tetapi bukan untuk sebarang wang, hanya untuk keseronokan. Kami bermain banyak Totobet HK mahjong, walaupun. Kami orang Asia, jadi mahjong adalah darah,” kata Yen sambil ketawa. “Sejurus selepas kolej, saya fikir mereka tidak akan baik-baik saja dengannya. Secara keseluruhannya mereka cukup menyokong, mereka melihat ia adalah sesuatu yang saya mahu lakukan, saya masih muda, belum mempunyai keluarga, dan mereka berkata lakukannya.”

Kini, lelaki berusia 36 tahun itu masih tinggal di Indianapolis, Indiana, berkat zaman kolejnya, tetapi dia telah menambah teman wanita ke dalam campuran selepas bertemu dengannya dalam talian dua tahun lalu dan kini telah bermain secara profesional selama lebih 15 tahun. Apabila dia tiada di rumah bersama teman wanitanya, dia lebih banyak bermain permainan wang tunai di kasino tempatannya. Permainan kegemarannya ialah Pot-Limit Omaha tetapi mengatakan permainan rumahnya boleh menjadi agak liar, yang sesuai dengan gaya permainannya.

“Saya bermain dengan baik dalam permainan wang tunai, tetapi saya sentiasa suka mengejar hadiah besar yang ditawarkan oleh kejohanan,” kata Yen, “Pot-Limit Omaha adalah roti dan mentega saya, tetapi permainan kegemaran saya dipanggil super-pendek D. Ia adalah permainan pilihan peniaga yang saya dan rakan-rakan saya buat. Ia menjadi liar.”

Walaupun terutamanya pemain permainan tunai, Yen mempunyai beberapa kejayaan kejohanan sebelum ini di bawah tali pinggangnya dengan $391,224 dalam pendapatan kejohanan, menurut laman web Hendon Mob, menamatkan Data SGP naib juara dalam dua Acara Utama Jelajah Poker Mid-States yang berasingan pada 2014 dan 2015 tetapi telah tak pernah rasa emas sampai hari rabu.

“Rakan saya mengejek saya sepanjang masa, mengatakan anda mesti telah memotongnya dengan [kepala] lawan anda kedua-dua kali menyebabkan saya bermain sangat teruk,” kata Yen. “Saya mempunyai monyet itu di belakang saya dan terpaksa melepaskannya, benar-benar membuktikan diri saya.”

Selepas menambah namanya pada Piala Juara-Juara WPT Mike Sexton dan membawa pulang $975,240 daripada LHPO, Yen meningkatkan kemenangan kejohanan kerjayanya kepada hanya $1.3 juta di utara dan menyingkirkan monyet pepatah itu dari belakangnya. Apa yang dia merancang untuk melakukan dengan kemenangan adalah cerita lain.

“Rasanya benar-benar luar biasa. Saya tidak pernah memenangi kejohanan (secara langsung atau dalam talian). Ia adalah perasaan yang agak tidak nyata. Ini (kemenangan) sangat besar bagi saya,” kata Yen. “Saya benar-benar belum Result HK tahu apa yang akan saya lakukan dengan (wang itu). Mungkin sedikit hartanah, ada yang melabur, dan ada yang menyeronokkan.”